De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zet zijn private graanvoorraden in om slachtoffers van recente overstromingen in het land te helpen.
Begin augustus kreeg Noord-Korea te maken met zware overstromingen van rijstvelden.
Dat Kim privévoorraden van graan inzet, laat zien dat Noord-Korea het economisch extreem zwaar heeft, aldus politieke experts.
Door ernstige overstromingen in Noord-Korea is sinds begin augustus ruim 600 hectare aan rijstvelden overstroomd. Ook raakten honderden huishoudens dakloos.
In reactie hierop heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un persoonlijke graanvoorraden ingezet om de ergste nood te lenigen, aldus staatspersagentschap KCNA.
“Het is van groot belang om slachtoffers direct te voorzien van slaapplaatsen, dagelijkse benodigdheden en medicijnen”, citeerde het persbureau Kim.
De actie van Kim heeft de aandacht getrokken van Thae Yong-ho, een voormalige Noord-Koreaanse diplomaat die is overgelopen naar Zuid-Korea. “De speciale graanreserves van Kim Jong-un zijn alleen bedoeld voor uitzonderlijke situaties, in het geval van oorlog”, gaf Thae onlangs aan tijdens een paneldiscussie van de Amerikaanse conservatieve denktank The Heritage Foundation.
"Dit betekent dat de voedselsituatie in Noord-Korea zeer ernstig is. Omdat dit boven op de corona-uitbraak komt, zit Noord-Korea in een zeer lastig parket", lichtte Thae toe.
Volgens de voormalige Noord-Koreaanse diplomaat wil Kim met het aanspreken van de speciale graanreserves een soort SOS-signaal sturen richting China. Dat is het enige land dat noodhulp kan bieden aan Noord-Korea.
Volgens Thae zou steun van China wel politieke gevolgen kunnen hebben. De Chinezen kunnen eisen dat Noord-Korea militaire provocaties richting de Verenigde Staten matigt.
"Als Noord-Korea dringend hulp nodig heeft van China, kan Kim geen grootschalige militaire stunts uithalen tegen de VS", aldus Thae.
Noord-Korea worstelt met zware crisis
Noord-Korea heeft momenteel te maken met zware economische malaise, volgens Bruce Klinger, het voormalige hoofd van de Koreaanse afdeling van de CIA. Tegenover Insider geeft Klinger aan dat Noord-Korea al diverse maatregelen tegen het coronavirus had genomen die de economie een klap hebben gegeven.
Vooralsnog heeft Noord-Korea aangegeven geen buitenlandse hulp te accepteren. "Wat verstandig is om te doen en wat het regime feitelijk doet, zijn verschillende dingen", aldus Klinger.
"Het land moet maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar zou zich ook open moeten stellen voor noodhulp, of humanitaire en medische ondersteuning. Het regime worstelt met die twee doelstellingen", aldus de Amerikaanse Korea-expert.
Lees meer over Noord-Korea:
- Dit gebeurt er als een Noord-Koreaanse atoombom op Amsterdam valt
- Waarom Noord-Koreanen vaak huilen op foto’s met Kim Jong-un, volgens hoogleraar Remco Breuker
- Zo is het om als kind in Noord-Korea te leven
- Het mysterieuze leven van de 3 vermeende kinderen van Kim Jong-un
- 24 foto’s die de obsessie van Noord-Korea voor grote en rare gebouwen laten zien
- Van de Pyongyang Touch tot de Azalea 3, dit zijn de smartphones die Noord-Koreanen wel mogen gebruiken